Slimme auto’s remmen zélf voor rood

REGIO - De provincie Noord-Holland onderzoekt de effecten van technologische ontwikkelingen op haar wegen om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor slim, schoon en veilig reizen.

Afgelopen zomer heeft op de provinciale wegen rondom Schiphol een unieke proef plaatsgevonden. Voor het eerst gebruikte een treintje auto’s informatie uit slimme verkeerslichten om zélf hun snelheid aan te passen.

Het treintje auto’s staat draadloos met elkaar in verbinding en communiceert niet alleen met elkaar, maar ook met de verkeerslichten. Elke auto in het treintje weet wanneer de auto’s ervoor afremmen of gas geven.

Met een speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan mensen zelf kunnen. Het systeem heet coöperatieve adaptieve cruise control, CACC.

Deze proef is uitgevoerd met TNO en is onderdeel van  het project TKI NL Smart Mobility. Dit is een landelijk samenwerkingsproject van overheden, marktpartijen en kennisinstituut TNO.

Benieuwd? Kijk dan op www.noord-holland.nl/smartmobility of volg het project via de link https://www.linkedin.com/company/smart-mobility-in-noord-holland/?viewAsMember=true.

foto: aangeleverd