Schelpenkar naar De Kustlijn

CASTRICUM - Schelpenvissen was lange tijd één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Castricum. Inmiddels is het beroep in de vergetelheid geraakt, maar niet voor leerlingen van basisschool De Kustlijn. Leerlingen gaan er de komende tijd veel meer over te leren, met het project De Reis van de Schelpen. Cees Dekker en Anton Visser van Omroep Castricum waren erbij.

Het project is een samenwerking van de gemeente Castricum, Stichting Oer-IJ, Stichting Kist en het Strandvondstenmuseum. Het is een groots project over het zware en vergeten beroep van schelpenvisser, wat uit de vergetelheid gebracht mag worden omdat het bepalend is geweest voor de geschiedenis van Castricum.

Leerlingen hebben een quiz gedaan, gemaakt door Pauline van Vliet (Stichting Kist). Daarna maken de basisschoolleerlingen een bordspel over de schelpenvissers en de Schulpvaart. In de lessen beeldende vorming gaan de kinderen aan de slag met het maken van gips. Er komt nog een loop- en fietsroute langs historische plaatsen in Castricum en Bakkum om meer te weten te komen. Die route wordt gemaakt door leerlingen van het Supreme College in Castricum.

De schelpenkar mag natuurlijk niet ontbreken. Op vrijdagochtend 11 juni stond de kar op het schoolplein van OBS De Kustlijn. Leerlingen maakten foto's en mochten er zelf ook in zitten. De schelpenkar kwam naar De Kustlijn met medewerking van Rino Zonneveld van de Werkgroep Oud-Castricum en Menno Twisk van het Strandvondstenmuseum. Anton Visser maakte een korte video.

Foto's: Cees Dekker, video: Anton Visser