RIVM heeft meer tijd nodig voor onderzoek naar schadelijke stoffen

REGIO -  De uitkomsten van het vervolgonderzoek naar schadelijke stoffen in de IJmond, zouden aanvankelijk voor de zomer bekend worden. Het RIVM heeft echter meer tijd nodig voor het onderzoek. De presentatie van het RIVM-rapport over de luchtkwaliteit in de IJmond is uitgesteld tot half september.

Mensen die in de buurt van Tata Steel wonen hebben na het eerste onderzoek, vragen gesteld over het gevaar voor hun gezondheid. Om een gedegen antwoord te formuleren heeft het RIVM in de laatste drie maanden van het vorig jaar op verschillende momenten en plekken zo'n tweehonderd veegmonsters genomen, zowel buiten als in woningen van de IJmond gemeenten.

Opdrachtgever, voor dit groots opgezette vervolgonderzoek van eerder gepubliceerde uitkomsten naar aanleiding van de grafietregens in Wijk aan Zee in 2019, is de Provincie Noord-Holland.

Om de vergroening van Tata Steel mogelijk te maken vraagt het bedrijf subsidie van de overheid. De Tweede Kamer debatteert 9 september over de toekomst van Tata Steel. Het RIVM-rapport kan van invloed zijn op de standpunten van de fracties.

foto: Omroep Castricum