Plan van FNV voor behalen klimaatdoelen Tata

Plan van FNV voor behalen klimaatdoelen Tata

REGIO - Volgens een plan van FNV Metaal kan Tata Steel in IJmuiden over negen jaar al voldoen aan de klimaatdoelen die zijn gesteld voor 2030.

Het plan is gebaseerd op een uitbreiding van het Strategisch Plan 2020-2050, dat werd opgesteld door 'de werkgroep zeester' waarin onder anderen oud-directeuren van het bedrijf zitten.

Het is vooral goed nieuws voor omwonenden. Het versnellen van het vergroeningsproces betekent ook dat de overlast, voornamelijk veroorzaakt door de kooksfabrieken en de hoogovens, over enkele jaren al verleden tijd zou kunnen zijn.

In het plan van FNV wordt afscheid genomen van de hoogovens en de kooksfabrieken. In plaats van de hoogovens gaat gebruik gemaakt worden van vlamboogovens op groene stroom in combinatie met het Direct Reduced Iron proces (DRI), dat moet gaan draaien op waterstof.

Zolang er nog niet genoeg waterstof beschikbaar is, kan het Direct Reduced Iron proces (DRI) tot ongeveer 2030 gestookt worden op aardgas. Door deze aanpassing is er genoeg CO2-reductie om aan het Klimaatakkoord voor 2050 te voldoen.

foto: Omroep Castricum