Nieuwe fietsroute ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’

REGIO - Deze week is de nieuwe fietsroute ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’ van Stichting Oer-IJ gepresenteerd. De route gaat van Amsterdam, naar Castricum en via Velsen terug. Voornamelijk over oude zeedijken, polderdijken en de liniedijken van de Stelling van Amsterdam. Het gaat om in totaal 115 kilometer, opgeknipt in vijf etappes en is bij uitstek geschikt voor op de e-bike.

De e-bikeroute is door de stichting Oer-IJ bedacht in het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’ en is financieel mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Amstel Gooi & Vecht.

Een gratis routeboekje en podcast maken deel uit van het project, dat door de Stichting Oer-IJ is samenwerking met drie waterschappen is opgezet. Het gratis boekje met routebeschrijving gaat vooral in op de invloed die het verdwenen Oer-IJ op het landschap heeft gehad.

Van de noordelijke zijtak van de Rijn, die rond het begin van de jaartelling dichtslibde, is voor wie dat weet nog veel terug te zien. Op de foto wordt bij de pont Buitenhuizen bij het Noordzeekanaal een van de infopanelen onthuld.

Met van links naar rechts: Klazien Hartog, lid van het dagelijks bestuur bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, voorzitter van de Stichting Oer-IJ Evert Vermeer, routemaakster Lia Vriend, dijkgraaf bij Hoogheemraadschap Rijnland Rogier van der Sande en Bea de Buisonjé, lid van het dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.