Meer mannen nodig voor stamceldonatie

Meer mannen nodig voor stamceldonatie

REGIO - Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Noord-Holland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt voor stamceldonatie en juist zij zijn ondervertegenwoordigd onder de registraties.

Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, is daarom met de campagne ‘De Match van je Leven’ gestart en roept mannen tussen de 18 en 35 jaar op zich te registreren als stamceldonor.

In Noord-Holland zijn op dit moment zo’n 60.032 stamceldonoren in de leeftijd van 20-55 jaar. Meer mannelijke stamceldonoren zorgen voor veel meer matches, zodat meer levens kunnen worden gered.

Er zijn veel donoren nodig om patiënten met bloedkanker te redden, Slechts 0,06% van het aantal geregistreerde donoren wordt gematcht met een patiënt.

De kans op een match tussen donor en ontvanger is dus zeer klein. Ook de familie biedt niet altijd uitkomst. De kans op het vinden van een match binnen de familie is 30%.

Het merendeel (70%) van de patiënten is afhankelijk van een donor uit het register van geregistreerde stamceldonoren. De continue zoektocht naar meer stamceldonoren blijft nodig.

In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren 220 mensen daadwerkelijk hun stamcellen.
Er is vooral behoefte aan jonge en mannelijke donoren tussen de 18 en 35 jaar. Onderzoek wijst uit dat de patiënt een betere kans op genezing heeft met deze stamcellen.

foto: Luuk de Jong gemaakt door Bibian Bingen