Maandelijks Oer-IJ ommetje vanuit Gemaal Akersloot hervat


AKERSLOOT - De ommetjes op de eerste zondag van de maand met een Oer-IJ gids rond het Gemaal 1879 in Akersloot worden zondagmiddag 1 augustus weer opgepakt. Het vertrek staat gepland voor 13.00 uur. Aanmelden is niet nodig. De deelname kost 2 euro ten bate voor het Museumgemaal.

Binnen een korte afstand van het gemaal bij De Die en de Sluisbuurt valt veel te vertellen over de grote variatie aan landschappen op deze locatie. Bij Klein Dorregeest zijn sporen gevonden van de oudste bewoning in de regio, zo’n 5.000 jaar oud.

Oer-IJ gidsen zijn elke zondagmiddag te vinden op de zolder van het Museumgemaal in Akersloot, waar ze vragen beantwoorden over de ontstaan- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ landschap.

In het gemaal zelf is zomers een wisselexpositie te zien. Tot 25 juli kunt u de glaskunst van de gezusters Tiny van der Velsen-Bakkum en Nel Kaandorp-Bakkum bekijken. Van 1 augustus t/m 26 september zijn schilderijen van Sjoerd Duin in combinatie met beelden van Han Duin te zien.

Op 11 en 12 september worden in het kader van de Nationale Monumentendagen ook fietstochten georganiseerd, die bij het gemaal vertrekken. Daarbij stemmen de Oer-IJ gidsen hun verhaal af op het thema voor dit jaar ‘Mijn Monument is jouw Monument’.

Deze fietsexcursie duurt ongeveer twee uur. Aanmelden kan per mail naar info@oerij.eu. Meer informatie: www.gemaal1879.nl.

foto: aangeleverd