Gezocht: Slachtoffers cybercriminaliteit die hun verhaal willen doen

REGIO - Het aantal meldingen en aangiften van cybercriminaliteit is in Noord-Holland in 2020 fors gestegen.  Door het delen van slachtofferverhalen wil Noord Holland Samen Veilig (NHSV) en Slachtofferhulp Nederland inwoners van Noord-Holland, waarschuwen voor de gevolgen van cybercriminaliteit.

De NHSV, een samenwerkingsverband tussen politie, Openbaar Ministerie en 34 gemeenten, zoekt slachtoffers van cybercriminaliteit in de regio die (anoniem) hun verhaal willen doen.

Ervaringsverhalen van slachtoffers dragen bij aan het onderkennen van cybercrime gevaren. De NHSV wil er op deze manier voor zorgen dat burgers zichzelf beter tegen de gevaren beschermen door maatregelen te nemen.    

Denk daarbij aan oplichting via Marktplaats, WhatsApp of via datingsites, maar ook aan phishing, hacking en ransomware. Los van de financiële gevolgen ondervinden slachtoffers ook emotionele gevolgen van internetcriminaliteit.

Gemeenten binnen de politie-eenheid Noord-Holland, die aan de campagne ‘Het Slachtoffer Spreekt’ meedoen zijn o.a. Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum en  Uitgeest.  

Ben jij ook slachtoffer van cybercrime geworden, woon je in één van de deelnemende gemeenten, wil je (anoniem) je verhaal met anderen delen en je omgeving attenderen op de risico’s en gevolgen? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie.

Je kunt je ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met de door jou gedeelde informatie. Een communicatieadviseur neemt contact met je op en bekijkt samen met jou, hoe anderen behoed kunnen worden voor cybercriminaliteit door jouw verhaal.

foto: aangeleverd