Discussie om Tata Steel verhard

Discussie om Tata Steel verhard


REGIO - Omwonende nemen advocaten in de arm om een strafzaak tegen Tata Steel af te dwingen. En werknemers zijn de kritieken zat. De discussie raakt inmiddels oververhit. Online, maar ook op straat

Bij berichten op de sociale media-kanalen over het staalbedrijf gaan de remmen steeds vaker los en komen kritieken en verwijten vanuit verschillende hoeken.  

Maar ook in de winkelstraten in de IJmond leidt de discussie over luchtkwaliteit, tussen omwonenden en de mensen die er werken, steeds vaker tot spanningen. Soms leidt het zelfs tot intimidatie en dreigementen.

In een reactie op de aangifte tegen Tata Steel, schrijft een werknemer: "Als mevrouwtje gaat zorgen dat ik mijn baan straks kwijt ben, geloof me, dan gaan we kijken of een ladinkje kooks bij haar in de voortuin helpt.”

De nieuwe milieubeweging 'Frisse Wind Nu' zet zich sinds januari in om de luchtkwaliteit in de IJmond te verbeteren. Samen met advocaat Benedicte Ficq hopen ze het Openbaar Ministerie met een aangifte te overtuigen om een strafzaak te beginnen tegen Tata Steel.

Frisse Wind krijgt veel positieve reacties, zo laat secretaris Sanne Walvisch weten. Maar ook zij ziet dat het gesprek online soms flink uit de bocht kan vliegen.

foto: Omroep Castricum