Documentaires over Tweede Wereldoorlog te zien

Documentaires over Tweede Wereldoorlog te zien

CASTRICUM - Bij Omroep Castricum zijn tot en met 4 mei twee bijzondere documentaires over de Tweede Wereldoorlog te zien. De eerste documentaire is vorig jaar gemaakt ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, de tweede biedt een uniek inkijkje in de frescobunker in het duingebied tussen Castricum en Egmond.

De eerste documentaire biedt een volledig beeld van de oorlogsgeschiedenis in Castricum, Akersloot, Limmen en Uitgeest. De documentaire werd gemaakt in een samenwerking tussen de lokale historische werkgroepen en verenigingen. De verhalen in de documentaire worden zoveel mogelijk verteld door ooggetuigen of hun nabestaanden. Eigenlijk zou de première van de documentaire gelijk vallen met Bevrijdingsdag 2020, maar dat werd uitgesteld tot september vorig jaar. Ook werden er toen fietsroutes onthuld langs bijzondere plekken in de vier dorpen die een relatie hebben tot de oorlogsgeschiedenis. 

De tweede documentaire, direct aansluitend te zien, gaat over de frescobunker in het duingebied tussen Castricum en Egmond. Deze rijk gedecoreerde bunker is uniek erfgoed uit de oorlog. In 2019 was de bunker eenmalig opengesteld, Omroep Castricum ging toen kijken samen met oorlogskenner John Heideman.

De documentaire ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding is tot en met 4 mei te zien op C-TV om 08:00 uur, 11:00 uur, 14:00 uur, 17:00 uur, 20:00 uur en 00:00 uur. De documentaire over de frescobunker is een half uur later te zien, dus om 08:30 uur, 11:30 uur, 14:30 uur, 17:30 uur, 20:30 uur en 00:30 uur. Alle documentaires die Omroep Castricum eerder uitzond over de Tweede Wereldoorlog zijn terug te kijken op het YouTube-portaal van Omroep Castricum.