Oudste flessenpost ooit aangespoeld in Bakkum ?

Oudste flessenpost ooit aangespoeld in Bakkum ?

CASTRICUM AAN ZEE - Mogelijk de oudst gedocumenteerde flessenpost van Nederland spoelde in de zomer van 1888 aan op het Bakkumse strand. Het was historicus Koen Marijt uit Noordwijk aan Zee, die al een poosje geleden een flessen postbrief en een reactie uit 1888 van de Castricumse Burgemeester in het Noordwijks archief bij Erfgoed Leiden en Omstreken voorbij zag komen. Zijn ontdekking werd een item wat een poosje op de ‘’ to do list’ stond van het Strandvondstenmuseum en blijkt bij nadere bestudering een ontdekking van historische waarde te zijn. De flessenpost was afkomstig van een picknick van een wellicht welgesteld gezelschap, welke verbleef in Villa Schreuder te Noordwijk aan Zee en werd enkele dagen later 50 km noordelijker op het strand van Castricum aangetroffen.

Van 1888 tot 1918 was J. Mooij burgemeester van Castricum. Zijn persoonlijke bemoeienis als ‘’hoofd der strandvonderij’’ met deze, toch in onze tijd geachte onbelangrijk ogende gebeurtenis, biedt een mooi tijdsbeeld van een ‘’onthaaste’’ periode waarbij schijnbaar alles minder snel leek te gaan en er nog de tijd werd genomen voor de dingen. De op de vondst van de fles volgende correspondentie tussen de burgemeester(s) moet uit meerdere brieven bestaan hebben, zo is uit de tekst op te maken van de nu aangetroffen brief van september 1888. De strekking van de brief en de hierin genoemde namen van personen nopen tot nader onderzoek. Was de Bakkumse skulper (schelpenvisser) Lambertus Nijman die de fles vond mogelijk ongeletterd? 

Wij gaan daar natuurlijk verder induiken en onderzoek naar doen. Samen met Erfgoed Leiden en Omstreken en de Werkroep Oud Castricum willen we graag het hele verhaal uit 1888 naar aanleiding van de ontdekking van Koen Marijt, in kaart brengen.
Zo zou het dus wel eens kunnen zijn dat deze flessenpostbrief uit 1888 de oudste gedocumenteerde flessenpost van Nederland is en de op één na oudste ter wereld. Wij hebben navraag gedaan bij flessenpost deskundige Wim Kruiswijk, andere jutters- en scheepvaartmusea. Tot nog toe is er elders in ons land geen flessenpost afkomstig uit de 19e eeuw bekend.

 Bron : Strandvondstenmuseum. Kijk voor meer informatie op www.strandvondstenmuseum.nl

Foto: Omroep Castricum