Inwoners IJmond willen strafzaak tegen Tata

Inwoners IJmond willen strafzaak tegen Tata

REGIO - De Provincie en de IJmondgemeenten doen appel op Den Haag. Zij vragen een betere landelijke regelgeving en extra maatregelen om de leefomgeving in de IJmond gezonder te maken.

 

In de IJmond, met onder andere Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen significant meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland.

Het gaat dan vooral om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten.

Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit de IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en het platteland.

Het onderzoek laat niet alleen zien welke klachten mensen ervaren in de IJmond, maar kijkt ook naar de pieken in de luchtkwaliteit.

Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in de IJmond vaker matig tot onvoldoende is dan op locaties zonder industrie.

Tot nu toe werd in de IJmond vooral naar gemiddelde uitstoot gekeken over langere periodes, maar inwoners ervaren vooral de pieken in de uitstoot als hinderlijk.

Voor omwonende is het geduld op en advocaat Bénédicte Ficq bereidt namens hen een strafzaak tegen Tata voor.

Ondertussen loopt er al een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie naar overtreding van de milieuvergunning.

foto: Omroep Castricum