Zorgen om rust in de kraamkamers van de natuur

REGIO - Landschap Noord-Holland, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer verenigen zich in aanloop naar broedseizoen.

 

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want grote drukte in natuurgebieden, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen.

Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van de natuurgebieden bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

“Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Kees Perquin, boswachter bij Landschap Noord-Holland.

"Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiene en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde."

"In veel gebieden hangen daarom dit voorjaar uitingen met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’."

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn.

Namelijk het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan.

Blijf daarom op de paden, laat geen afval achter en houd daar waar honden zijn toegestaan, de honden aan de lijn.

Als mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze onbewust wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte.

foto: aangeleverd