CASTRICUM – We gaan het allemaal merken in 2021, het nieuwe afvalbeleid en kostenberekening in de
Buch gemeenten. Min of meer gedwongen zullen consumenten grotere afstanden moeten afleggen en meer gaan betalen om hun afval kwijt te raken.
Veel hangt daarbij af van de hoeveelheid afval wat er in een container of vuilniszak past.
Daarbij ook nog de ergernis van veel consumenten, over de overbodige verpakkingen . Een plasticfolie om een kartonnen doos, wat allebei in een andere container gestort moet worden vraagt om een verkeerde afvalbehandeling.
De Consumentenbond maakt zich er terecht al jaren druk om. De overdadige verpakkingen zorgen immers
ook dat je afvalcontainer of afvalzak eerder vol is. Grootste voorbeeld daarin zijn de wasmiddelen en vaatwastabletten. Wasmiddelen zijn in poedervorm veelal verpakt in veel te grote dozen, om je het idee te geven dat je veel wasmiddel voor weinig geld krijgt. Er kan vaak een dubbele hoeveelheid in de doos, minstens de helft is ” lucht” .
Bij sommige producten blijkt het zelfs om 75% lucht te gaan in de verpakkingen, volgens de Consumentenbond. Ook vloeibaar wasmiddel is meestal verpakt in een ondoorzichtige plastic fles, waarvan ook zeker 30% lucht is. Vaatwastabletten spannen daarbij de kroon met 22 stuks in een doos, waarin er met gemak 80 stuks in zouden passen.
Niet alleen A-merken branden hun vingers aan dit overbodig weggooibeleid, ook eigen merken
van de grote supers doen daar gewillig aan mee.
De doelstelling van supermarkten om in 2025 twintig procent minder verpakkingsmateriaal te gebruiken,
wordt afgedaan als ‘gebakken lucht’, net als de verpakkingen dus.
Zo kunnen we zien dat de meerkosten en handelingen
hoe consumenten hun afval duurzaam moeten verwerken, teniet worden gedaan in het misleiden van de consumenten met te grote
verpakkingen, aldus de Consumentenbond.
Foto: Aart Tóth