Prachtige paddenstoelen te zien

Prachtige paddenstoelen te zien

REGIO - Denk aan paddenstoelen en je ruikt een nat bos. Maar wist je dat paddenstoelen niet alleen onder bomen groeien maar ook op zanderige duinen en open duingrasland?

 

Wie goed kijkt kan in het najaar in het Noordhollands Duinreservaat de meest prachtige en bijzondere soorten aantreffen.

Padenstoelen zijn schimmels. Geen plantjes of bloemen zoals wel eens gedacht wordt, hoewel sommige paddenstoelen erg hun best doen om daarop te lijken.

Schimmels kunnen jarenlang ondergronds zitten zonder dat er ooit een paddenstoel naar boven komt. De omstandigheden moeten namelijk wel goed zijn.

Niet te droog, en niet te warm of te koud. Een paddenstoel bestaat voor zeventig procent uit vocht en is daardoor zeer kwetsbaar voor weersomstandigheden.

Is alles eindelijk naar wens, dan stuurt de schimmel het vruchtlichaam naar buiten. Dat doet hij door draden te vormen met daarop kleine knopjes die uitgroeien tot paddenstoelen.

Maar er bestaan ook schimmels die maar een keer in de tien of vijftien jaar boven komen, en er zijn zelfs schimmels die zich nooit laten zien.

Wilt u paddenstoelen bekijken in het Noordhollands Duinreservaat, houd u zich dan aan de richtlijnen van het RIVM.

foto: Evert Jan Woudsma