Beperkte stijging waterschapsbelastingen in 2021

Beperkte stijging waterschapsbelastingen in 2021

REGIO - Gezinnen met een eigen woning van € 250.000 betalen volgend jaar gemiddeld € 0,75 per maand meer voor het werk van de waterschappen dan dit jaar. Dat blijkt uit een eerste prognose van de Unie van Waterschappen.

Op basis van de voorstellen is de verwachting dat een gezin met een eigen woning van € 250.000 in 2021 gemiddeld € 355 aan waterschapsbelastingen betaalt.

Dat is een verhoging van iets meer dan 1% boven de inflatie. Die verhoging geldt niet alleen voor gezinnen met een eigen woning, maar ook voor andere soorten huishoudens en (agrarische) bedrijven.

De hoogte van de belastingen verschilt per waterschap. Dat komt doordat de gebieden anders zijn, bijvoorbeeld met veel of weinig water, hoog- of laaggelegen, en daardoor ander beheer en onderhoud nodig hebben.

Daarnaast verschillen de specifieke eisen en wensen van andere overheden en belanghebbenden in het gebied, net als de keuzes en ambities van de waterschapsbesturen.

Komende weken behandelen de 21 waterschapsbesturen de voorstellen voor de tarieven van de waterschapsbelastingen in 2021.

foto: Omroep Castricum