Europese regelgeving belemmert de circulaire economie

Europese regelgeving belemmert de circulaire economie

REGIO - Europese regels belemmeren innovaties op het gebied van circulaire economie. Gedeputeerde Zita Pels gaat dit aankaarten in Europa.

Wist je dat wc-papier uit het riool kan dienen als grondstof voor bijvoorbeeld tuinstoelen, asfalt of isolatiemateriaal in de bouw?

Toch belemmert Europese regelgeving vaak de mogelijkheid van rioolwater, als bron voor schone grondstoffen, zoals cellulose uit wc-papier.

Na zuivering blijft het water en de daaruit verwijderde grondstoffen nu nog bestempeld als afval, waardoor deze niet verder gebruikt mogen worden.

“Innovatieve circulaire ondernemers geven aan dat zij voor de uitvoering van hun activiteiten tegen belemmerende Europese regelgeving aanlopen. Bedrijven moeten zich bijvoorbeeld als afvalverwerker registreren terwijl zij dat niet zijn, en dat ook niet willen zijn", aldus Zita Pels.

Tijdens de Annual Business Meeting van de North Sea Commission is op 6 november 2020 een resolutie met standpunten over dit onderwerp goedgekeurd.

Het doel van de resolutie is om die belemmerende Europese regelgeving met betrekking tot hergebruik van afvalstoffen te verbeteren.

Gedeputeerde Circulaire Economie Zita Pels bespreekt de resolutie binnenkort namens de North Sea Commission met leden van de Europese Commissie.

foto: rechtenvrije beeldbank