Zien drinken. Doet drinken.

REGIO - Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Daar zijn we ons met betrekking tot veel zaken al bewust van, maar nog niet over het drinken van alcohol.

 

Voor veel kinderen die volwassenen zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Drink daarom geen alcohol als kinderen en jongeren erbij zijn.

Met deze boodschap start de Alliantie Alcoholbeleid Nederland volgende week landelijk met de campagne ‘Zien drinken doet drinken’.

Het doel is ouders en andere opvoeders bewust maken van hun voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen.

Ter gelegenheid van deze campagne organiseren In Control of Alcohol & Drugs en Brijder Jeugd op donderdag 5 november vanaf 19.30 uur een webinar voor ouders en opvoeders uit de regio Noord-Holland Noord.

Cijfers uit de jongvolwassenmonitor van de GGD Hollands Noorden laten zien dat in de regio Noord-Holland Noord de gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met alcohol drinken 15 jaar is.

Van de minderjarigen die drinken kan 51,4% aangemerkt worden als een ‘bingedrinker’ omdat zij grote hoeveelheden alcohol drinken per gelegenheid.

Bovendien blijkt bijna de helft van de ouders van 2e en 4e klassers alcoholgebruik van hun kind goed te keuren of er niets van te zeggen. Daar is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

In Control of Alcohol & Drugs is een samenwerking van de 17 gemeenten van Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK, Brijder Jeugd en GGZ.

Aanmelden voor de gratis webinar kan via interventiesgezondheid@ggdhn.nl of www.incontrolofalcoholendrugs.nl.

foto: aangeleverd