Noord-Holland viert 75 jaar Verenigde Naties

Noord-Holland viert 75 jaar Verenigde Naties

REGIO - De provincie Noord-Holland geeft komende week aandacht aan het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De VN is opgericht in het jaar dat Nederland werd bevrijd.

 

Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN.

Tot zaterdag 24 oktober, de oprichtingsdag van de VN, schenkt ons land aandacht aan het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld en de rol die iedereen hierin kan spelen, de afgelopen 75 jaar, vandaag, en morgen.

Het programma omvat 75 verhalen, een NPO tv-uitzending en een gelivestreamd evenement vanuit het Vredespaleis in Den Haag.

Op het Stationsplein in de provinciehoofdstad Haarlem staat een expositie als onderdeel van het landelijk initiatief ‘75 jaar VN in 75 verhalen’.

In de verhalen, van onder meer de kleindochter van medegrondlegger Eleanor Roosevelt, Nina Roosevelt-Gibson, generaal van de VN-troepen Patrick Cammaert, hulpverlener Arjan Erkel en schrijver Arnon Grunberg wordt ingegaan op de grondbeginselen van de VN.

Zoals medemenselijkheid, solidariteit en de gezamenlijke inspanning voor vrede en veiligheid indrukwekkende getuigenissen die een blijvende indruk achterlaten.

Vanaf maandag 19 tot en met zaterdag 24 oktober worden in heel Nederland markante plekken en iconische gebouwen blauw uitgelicht, de kleur van de Verenigde Naties. Zo ook het Noord-Hollandse Provinciehuis, Paviljoen Welgelegen, aan de Dreef in Haarlem.

afbeelding: aangeleverd