Nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag

REGIO - Staatssecretaris Blokhuis heeft tijdens een digitale bijeenkomst het nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag gelanceerd.

 

Het meldpunt is gratis bereikbaar op 0800-1205. Mensen die zich zorgen maken over een naaste kunnen zo in contact komen met zorgverleners in de buurt.

Het gaat daarbij om niet-acute zaken. Bij acute crisis of gevaar is zoals gebruikelijk het nummer 112 beschikbaar, of de lokale crisisdienst van de ggz.

Partijen zoals GGD GHOR Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, politie, MIND Korrelatie, ervaringsdeskundigen en regionale meldpunten hebben een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van dit meldpunt.

Het meldpunt is een vervolg op het advies van het toenmalige ‘Schakelteam Personen met Verward gedrag’. Naasten of omwonenden weten vaak niet waar ze met hun zorgen over een verward persoon terecht kunnen.
Regionale en lokale hulpnummers zijn immers niet altijd even bekend. Eén gratis landelijk nummer, dat naar die nummers doorschakelt, kan daarvoor de oplossing bieden.

Tegelijk met het landelijke meldpunt is ook de bijbehorende website www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl gelanceerd.

foto: aangeleverd