Videoverslag van onthulling monument voor gevallen vliegers

Videoverslag van onthulling monument voor gevallen vliegers

LIMMEN - In Limmen is een monument onthuld voor het neergestorte vliegtuig van de Royal Canadian Air Force. Op 8 september 1944 stortte het vliegtuig neer, na te zijn aangeschoten. Het monument werd onthuld door burgemeester Mans, precies 76 jaar na het voorval. Henk Waal van Omroep Castricum maakte een videoverslag.

De bemanning, bestaande uit de Canadese vlieger, Flt.Lt. Warren Robert Zeller, oud 25 jaar, en de Britse navigator, Flt. Lt. Herbert Reginald Tribbeck, oud 28 jaar, kwamen hierbij op tragische wijze om. Zij liggen begraven op de begraafplaats bij de Protestantse Kerk aan de Zuidkerkenlaan.

Vlakbij het weiland waar het vliegtuig neerstortte, staat sinds 8 september 2020 een plaquette. Bezoekers en voorbijgangers kunnen zo stilstaan bij de gebeurtenissen van 76 jaar geleden. Burgemeester Mans onthulde het monument.

Met oude Fokker-toestellen werd daarna een 'missing man'-formatie gevlogen, een traditie uit de luchtmacht om een gevallen militair te eren.

Het videoverslag is te vinden op de website van Omroep Castricum en op C-TV.

video: Henk Waal/Omroep Castricum, foto: Cees Dekker/Omroep Castricum