REGIO – De beleidsregel stikstof die eind vorig jaar werd vastgesteld, is op een aantal punten aangepast.
In de praktijk blijken onder andere aanvragers van woningbouwprojecten tegen situaties aan te lopen die onbedoeld de vergunningverlening dwarszitten.
Er mag in Nederland geen extra stikstof meer neerslaan op de natuur. Om ontwikkelingen toch mogelijk te maken, kunnen vergunningaanvragers binnen hun project de stikstofneerslag compenseren. Dat wordt ook wel intern salderen genoemd.
Bij de vergunningverlening werd echter duidelijk dat al gesloopte gebouwen niet meer gecompenseerd konden worden.
Dus in het geval van woningbouw wordt de stikstofneerslag minder door de sloop van oude woningen (gas en verwarming) en het neerzetten van klimaatneutralere woningen (warmtepomp, zonnepanelen).
De stikstofruimte die daardoor vrijkomt mag gebruikt worden voor de bouwfase waarbij vaak machines stikstof uitstoten die neerkomt op de natuur.
Vergunningaanvragers moeten wel een rechtstreeks verband aantonen tussen de beëindiging van een activiteit, zoals het slopen van oude woningen, en het voornemen voor een nieuwe activiteit op dezelfde locatie, zoals de bouw van nieuwe woningen.
Vergunningaanvragers hebben tot 1 juli 2020 de tijd een volledige aanvraag te doen om in aanmerking te komen voor deze ruimte.
Meer informatie: www.noord-holland.nl