CASTRICUM – In een blogpost heeft de directeur van Bibliotheek Kennemerwaard het boetekleed aangetrokken over een in februari aangekondigde lezing over de gevolgen van het nieuwe 5G-netwerk voor kabouters. De bibliotheek had op voorhand kritischer moeten zijn, erkent directeur Erna Winters. De lezing zou gehouden worden in de bibliotheek van Castricum.
De laatste tijd is er veel aandacht voor het nieuwe en snellere mobiele 5G-netwerk. Actievoerders steken zendmasten in brand, omdat de straling van het nieuwe netwerk volgens hen gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Wetenschappelijk is dat echter nooit bewezen. Door de recente media-aandacht kwam er online ook aandacht voor de lezing die in februari gehouden zou worden in de Castricumse bibliotheek. Die lezing zou gaan over de invloed van 5G op “de onzichtbare wereld van kabouters, elfen, deva’s en andere wezens”. Uiteindelijk kon de lezing niet doorgaan vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Directeur Erna Winters zegt nu dat haar organisatie kritischer had moeten kijken naar de lezing. Binnen de organisatie gingen geen alarmbellen af, ze erkent dat dit beter had gemoeten. Wel is ze van mening dat de bibliotheek een bijdrage moet leveren aan het publieke debat. Winters: “We willen als bibliotheek Kennemerwaard bijdragen aan het publieke debat, en we willen bijdragen aan kritisch burgerschap”. Tegelijkertijd is de bibliotheek er ook om mensen informatievaardigheden aan te leren en om te leren gaan met nepnieuws.
In de blogpost vraagt Winters zich tenslotte af of ze baalt van deze lezing. “Ja, omdat ik er van geschrokken ben dat er te weinig kritisch is gekeken naar de inhoud van de lezing en of dat het past binnen onze normen en waarden. Nee, omdat het ons helpt om scherper te worden in hoe we onze rol binnen de democratie kunnen vorm geven. Die discussie intern vind ik essentieel om te voeren”.
foto: Cees Dekker