Raad van State vernietigt bestemmingsplan afrit A9

Raad van State vernietigt bestemmingsplan afrit A9

DEN HAAG - De Raad van State trekt een streep door de op- en afrit op de A9 bij Heiloo. Dat heeft te maken met een eerdere uitspraak over stikstof.

Concreet heeft de hoogste bestuursrechter nu de bestemmingsplannen van de gemeenten Heiloo en Castricum vernietigd. Dit betekent dat de afslag voorlopig niet door kan gaan. Als de gemeenten toch willen doorgaan met de ruimtelijke ontwikkelingen, moeten de uitgangspunten van de eerdere uitspraak van de Raad van State daarin worden meegenomen.

Eerder besloot de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof ongeldig is. In dit programma mochten toekomstige compensatiemaatregelen voor de natuur alvast worden meegerekend. Die toestemming vooraf mag nu niet meer.

Bezwaarmakers, zoals de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland en Stichting Heilloze Weg, voerden aan dat de weg en de aanleg ervan zou leiden tot teveel stikstof in de natuur. De Raad van State geeft hen nu dus gelijk.

Doel van de oprit was het ontsluiten van de nieuwe wijk Zandzoom, tussen Limmen en Heiloo. De afslag zou leiden tot minder verkeer in de dorpskernen en tot een betere verspreiding en doorstroming van het verkeer.