Advies: geef lokale omroepen meer ruimte

DEN HAAG - Lokale omroepen moeten meer ruimte krijgen. Dat is het advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur. In het huidige systeem kunnen omroepen hun taak niet voldoende waarmaken.

Lokale publieke omroepen, zoals Omroep Castricum, spelen een belangrijke rol bij het informereren van inwoners van een streek of gemeente. Daarnaast controleren ze het lokaal bestuur en spelen ze een verbindende functie in de lokale gemeenschap.

Door het huidige stelsel kunnen de lokale omroepen dit niet naar behoren waarmaken is de conclusie. Veel omroepen zijn afhankelijk van een gemeentelijke en zeer beperkte financiering. Hierdoor komt de controlerende taak ook in het gedrang. Het advies is om de basisfinanciering voortaan uit "Den Haag" te laten komen. Daarnaast moeten omroepen meer vrijheden krijgen om te kiezen op welke kanalen zij actief willen zijn.

De visie van gemeenten op media is vaak beperkt, wat het levendig houden van de lokale democratie niet stimuleert. Gemeenten worden opgeroepen om een mediabeleid op te stellen.

In de Tweede Kamer wordt binnenkort gedebateerd over het mediabestel. De positie van lokale publieke omroepen wordt hierbij ook betrokken.