Gemeenten werken samen tegen winkelleegstand

NOORD-HOLLAND - Om de komst van winkels op elkaar af te stemmen kijken gemeente in de provincie Noord-Holland steeds vaker naar hun buurgemeenten.

 

Regio's in de provincie zijn verplicht om deze zaken regionaal af te stemmen. Deze samenwerking is onder meer terug te zien in de winkelleegstand.

Mede door deze regeling is de leegstand in Noord-Holland 5 procent, en dat is lager dan het gemiddelde van 7 procent in de rest van het land.

"De regionale afstemming is gunstig voor winkeliers", vertelt gedeputeerde Van der Hoek aan NH nieuws. "Een winkelier in het centrum merkt zo dat hij geen oneerlijke concurrentie krijgt van een ondernemer die in het landelijk gebied zoals een bedrijventerrein veel goedkoper zijn winkel kan runnen."

"Kledingwinkels of supermarkten horen thuis in een stads- of dorpskern om een centrum levendig te houden en niet op bedrijventerreinen" vertelt hij verder.

De provincie heeft subsidie beschikbaar gesteld om als winkelstraat beter samen te werken met collega-winkeliers en wordt al in meerdere regio's van Noord-Holland in de praktijk gebracht.