REGIO – De tapuit vindt zijn voedsel in open zanderig terrein en broedt het liefst in verlaten konijnenholen. Vroeger was dit mooie zangvogeltje dan ook vaak te vinden in de duinen.
Maar de duinen groeiden de afgelopen decennia dicht met grassen en struiken, en de konijnenstand liep door virusinfecties steeds verder achteruit.
De tapuit werd een zeldzame vogel waarvan er vorig jaar nog maar vier broedpaartjes in het Noordhollands Duinreservaat werden waargenomen.
De duinen zijn in de afgelopen jaren door begrazing met groot vee weer grotendeels opengelegd. Zo’n open duinlandschap mag dan aantrekkelijk zijn voor de tapuit, maar geschikte broedplekken zijn nog steeds moeilijk te vinden.
Om daar verandering in te brengen plaatste PWN daarom speciaal voor tapuiten ontworpen nestkasten. Zo wil zij de vogels verleiden om zich opnieuw in de duinen te vestigen.
In 2018 bleven de nestkasten leeg. Maar dit voorjaar werden er tot grote vreugde van alle betrokkenen, broedpaartjes aangetroffen in twee van de kasten.
Het ene stel legde zeven eitjes die ook allemaal zijn uitgekomen. Voor het tapuitenpaartje in het tweede kastje liep het helaas minder goed af.
Voordat hun zes eitjes waren uitgebroed, werd het vrouwtje dood op het nest aangetroffen.
foto: zeldzame Tapuit (PWN)