REGIO – De Waterschappen vangen de gevolgen van de klimaatverandering zo goed mogelijk op om Nederland veilig en bewoonbaar te houden.
Het Klimaatakkoord dat vrijdag 28 juni gepresenteerd is, moet de uitstoot van CO2 drastisch gaan beperken.
De Waterschappen hebben actief deelgenomen aan de onderhandelingen van het Klimaatakkoord. De urgentie van de klimaatproblematiek is voor hen in het dagelijks werk zichtbaar, voelbaar en meetbaar.
Weersextremen doen zich vaker voor en de waterschappen houden rekening met een verder stijgende zeespiegel, hevigere buien en perioden van grote droogte.
De Waterschappen werken actief mee aan de reductie van broeikasgassen, onder andere door het opwekken van biogas, plaatsing van windmolens en zonneweiden en deelname aan de aanpak van CO2-uitstoot in veenweidegebieden.
Verder doen zij mee aan het ontwikkelen van innovaties als alternatief voor aardgas, zoals aquathermie (warmte uit afval-, drink- en oppervlaktewater).
De Unie van Waterschappen legt het Klimaatakkoord voor aan de achterban. Na de zomer zal de Ledenvergadering van de Unie van Waterschappen beslissen over definitieve deelname.
In 2025 willen de Waterschappen 100% energieneutraal zijn.