PvdA grootste in Castricum

PvdA grootste in Castricum

CASTRICUM - De PvdA is de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen in Castricum. Daarmee is het landelijke beeld ook lokaal zichtbaar. De uitslagen van donderdag konden pas bekend worden gemaakt toen alle stemlokalen in Europa dicht gingen.

De PvdA is met 21,8% de grootste partij geworden, een winst van 11,5 procentpunt. Tweede werd de VVD, de partij die in Castricum traditioneel sterk is (17,3%). Derde werd GroenLinks met 12,8% van de stemmen. Het CDA haalt krap 11% van de stemmen. Forum voor Democratie is de vijfde partij met net iets meer dan 10% van de stemmen. 

Grootste verliezer in Castricum is D66. D66 ging van 19,5% van de stemmen in 2014 naar 8,5% van de stemmen nu en wordt daarmee de zesde partij. Andere verliezers zijn de SP en de PVV. Beide partijen gaan van 9% naar ongeveer 2,5% van de stemmen.

De opkomst was in Castricum fors hoger dan vijf jaar geleden. In 2014 was de opkomst 44,7%, nu is dat percentage gestegen naar 51,9%.