Stichting De Noordzee ruimt hele Noordzeekust op

Stichting De Noordzee ruimt hele Noordzeekust op

Samen met duizenden vrijwilligers ruimt Stichting De Noordzee van 1 tot en met 15 augustus 2019 zoveel mogelijk afval op van de Nederlandse stranden.

Tijdens de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie - de Boskalis Beach Cleanup Tour - staat wegwerpplastic centraal.

De tour start op 1 augustus in het noorden op Schiermonnikoog en in het zuiden in Cadzand. Na twee weken afvalruimen komen de groepen op 15 augustus samen in Zandvoort.

Tijdens de feestelijke afsluiting worden de resultaten zoals het aantal kilo's afval en bijzondere vondsten bekendgemaakt.

"Dit jaar ligt de focus op wegwerpplastic," vertelt programmaleider Ewout van Galen. "Tijdens alle 31 etappes zamelen we daarom rietjes en wegwerpbestek apart in. Het verzamelen van deze data helpt ons het afvalprobleem bij de bron aan te pakken."

Iedere etappe is zo'n 5 tot 10 km lang en daarbij wordt er zoveel mogelijk afval van het strand opgeruimd. Maandag 12 augustus is de etappe Egmond aan Zee - Castricum aan Zee (Paviljoen Zeezicht).

Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 11.889 vrijwilligers in totaal 83.518 kilo afval, meer dan 12.000 volle vuilniszakken, van de Nederlandse stranden gehaald

De inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 zijn geopend. Aanmelden kan via www.beachcleanuptour.nl

foto: strand Castricum (Cees Dekker/Omroep Castricum)