Lokale bronnen online

REGIO – Het Regionaal Archief in Alkmaar bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Castricum.

Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs en andere geïnteresseerden, lanceert het Archief in april een ‘digitaal geschiedenislokaal’.

Op de site www.geschiedenislokaalalkmaar.nl worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema’s, zodat leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland.

Een voorbeeld is het rapport over de evacuatie van Castricum in 1943. Er waren al 930 gezinnen verhuisd, maar nu moesten er nog eens 2.000 inwoners worden geëvacueerd.

Daarbij werden nog eens 250 huizen gesloopt voor de aanleg van de Duitse kustverdedigingslinie.

Ook documenten over de klompendistributie in Castricum in 1943-1944 en het programmablad van het Bevrijdingsfeest dat in Castricum werd gevierd op 31 augustus 1945 zijn opgenomen in het digitale lokaal.