Spectaculaire vogelkijkdag bij Fort bij Krommeniedijk

REGIO - Landschap Noord-Holland zet op 15 februari de sluizen open. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen dan langzaam onder water te staan en dit trekt heel veel vogels.

 Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, op 10 maart, is er een vogelkijkdag. Dus kom die zondag kijken tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen, iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar, u mag dit missen.

Boswachter Chris Rost: “Binnenkort komen de eerste grutto’s aan in Nederland. Na een lange vlucht vanuit Afrika heeft deze vogel een grote behoefte om zijn buikje rond te eten. Zij komen naar Fort K’IJK voor ze doorvliegen naar hun broedgebied, dichtbij of verder weg."

Door langzaam water op het land te zetten, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar en voelen zij zich ook meteen veilig met hun pootjes in het water.

Niet alleen de grutto profiteert hier van maar ook andere steltlopers en eenden. Zij verzamelen zich met vele honderden, soms wel duizenden rond Fort K’IJK.

De toegang bedraagt € 3, Beschermers betalen €2 en kinderen tot 12 jaar gratis. Consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten.

U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege beperkte parkeerruimte, vragen wij u op de fiets te komen.

Wanneer het parkeerterrein vol is kunt u bij Lagendijk 33 parkeren, ongeveer 20 minuten wandelen door de natuur naar het Fort.