Is de Duitse kerstman Santa Claus?

CASTRICUM - Al ver voor Sinterklaas verschijnen tegenwoordig de kerstversieringen in heel wat winkels. Daarentegen zijn sinterklaasetalages in winkelstraten zeldzaamheden geworden.

Er zijn nog maar wenig Pieten te zien. In Castricum zie je ze nog wel maar bij de Bijenkorf bijvoorbeeld zijn ze allang verdwenen.

Ondanks de neergang van Sinterklaas, die zich in jaren ’80 begon af te tekenen en rond 1995 een dieptepunt bereikte, heeft de kerstman bij ons nooit vaste voet aan de grond gekregen.

Wat de kerstman betreft, blijkt dat Santa Claus in de verte verwant was met de Duitse kerstman. Dat was bepaald niet op het eerste oog te zien.

De volgevreten figuur met z’n kinderlijke, baardloze gezicht lijkt er namelijk nauwelijks op. Kijk maar naar de ansichtkaart met daarop een ‘Weihnachtsmann’ van vóór de Eerste Wereldoorlog.

Bovendien heeft hij een instrument bij zich dat bij Santa altijd ontbreekt: de roe. Dat moet bij de lezer al een belletje doen rinkelen. Die hoorde toch ook bij de knecht van Sinterklaas?

Hoe het allemaal precies zit, vertelt Peter van Trigt op dinsdagochtend 18 december in gebouw De Duynkant van Stichting Oud-Castricum, Geversweg 1b in Castricum.

De aanvang is om 10.00 uur. Voor de onkosten betaalt u €2,50 entree.

foto Duitse kerstkaart in reliëf van de kerstman, gedrukt rond 1905 en bestemd voor de Engelse markt. (collectie Peter van Trigt)