Verplaatsing strandpaviljoens

CASTRICUM AAN ZEE - Afbreken en zo'n twintig meter richting zee weer opbouwen.

Dat is het lot dat strandpaviljoens te wachten staat als het aan het Hoogheemraadschap ligt. De paviljoens liggen door zandverstuiving nu tegen de duinen aan, en om die de ruimte te geven om aan te groeien moeten de paviljoens nog deze winter verplaatsen.

''Dat is onhaalbaar", aldus Vincent Meurs van paviljoen Zeezicht.

Die strandtent staat al sinds 2010 het hele jaar door op dezelfde plek. Er is in de loop der tijd wel het een en ander veranderd. "We gaan ten onder aan ons eigen succes", vertelt Meurs. "Ons paviljoen lag eerst zo'n meter of twaalf van het duin af en we stonden ook drie meter hoog op palen. Het is nu helemaal volgestoven."

Omdat nu blijkt dat de ruimte tussen het duin en de paviljoens te klein is geworden, moet de boel worden afgebroken en zo'n twintig meter richting zee weer worden opgebouwd.

''Het heeft te maken met de kustbescherming'', vertelt Meurs. ''Maar in Castricum speelt dat helemaal niet, aangezien wij de hoogste en breedste duinen van Nederland hebben. We kunnen best verplaatsen naar zee, maar het moet wel redelijk zijn." 


De verplaatsing zou ook deze winter al moeten gebeuren. Dat terwijl volgens Meurs is afgesproken dat minimaal een jaar van tevoren een verplaatsing moet worden aangekondigd.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier was 22 november niet bereikbaar voor commentaar. Er is wel overleg tussen de partijen maar echt vlot loopt dat nog niet.  

 

bron: nhnieuws