REGIO – de Bokashi methode: maaisel wordt prima bodemverbeteraar
Bermen en oevers moeten gemaaid worden. Maaisel verwerken als gft is een prima optie, maar fermenteren levert nog meer op. In de gemeenten Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest stappen ze over op deze nieuwe methode.
De Bokashi methode, een Japanse term, staat voor het verwerken van natuurlijk materiaal door het te fermenteren en daarmee klaar te maken voor de bodem.
Op kleine schaal kan dat via een speciale container in de keuken. Op grote schaal kan de opbrengst van een gemaaide berm gemengd worden met fermentatie-bacteriën. Dit wordt dan luchtdicht afgedekt. Na 8 tot 10 weken kan het dan de bodem in of op.
Elders in het land passen diverse gemeenten deze methode al toe, in Noord-Holland zijn de 4 gemeenten de eersten die ermee beginnen. Het gaat nu nog om een pilot.
In de overeenkomsten met de bedrijven die het maaiwerk uitvoeren is opgenomen dat ze het maaisel op deze manier verwerken.
De voordelen zijn dat het op termijn goedkoper is, het het levert meer materiaal op dan bij het maken van compost. Het wordt op locatie verwerkt, dus minder transport nodig en er treedt geen energieverlies (CO2) op in het fermentatieproces.
De gemeenten willen het gebruik van deze Bokashi geleidelijk invoeren in de eigen organisatie en het andere deel verkopen.