Concert Trio Trabant & het Karpaten Ensemble

CASTRICUM - Zondag 25 november is het Trio Trabant bij Toonbeeld te gast in het kader van Concert op zondag. Het Trio - Hilde Kertész, Winfried Veenker en Frank de Jong - spelen muziek uit een gebied dat ooit Centraal Europa heette.

 

Daar vond na de Eerste Wereldoorlog een politieke aardverschuiving plaats en ontstonden nieuwe staten. Het resultaat was een soort lappendeken die onder de noemer Balkan werd gebracht.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de kaarten opnieuw geschud en werden alle bestaande regimes vervangen. De enige verbindende factor met het verleden bleef de volksmuziek.

Per regio heeft die weliswaar een geheel eigen karakter, maar heeft ook veel gemeenschappelijke kenmerken qua klankkleur, ritmen en instrumentarium.

Daarin onderscheidt ze zich duidelijk van de volksmuziek in West-Europa. Voor het gemak karakteriseert Trio Trabant het als muziek uit Zuid-West Zigeunië, waar voor de val van de muur de Trabant nog overal rondreed.

Het uitzonderlijke van dit concert zit ‘m niet alleen in de muziek maar ook in het gezamenlijk optreden met een deel van het Karpaten Ensemble. Die laat de rijkdom zien van de volksdansen in Zuid-West Zigeunië.

Het concert vindt plaats in de concertzaal van Geesterhage, Geesterduinweg 3 te Castricum en begint om 15.00 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.toonbeeld.tv of telefoon: 0251-65 90 12 en verkrijgbaar aan de zaal of de bekende verkooppunten.

foto: Het Trio Trabant speelt Balkanmuziek en begeleidt tevens de dansers van het Karpaten Ensemble