Leerlingen Jac.P.Thijsse college in programma Andere Tijden

CASTRICUM - zaterdag 3 november zijn zij vanaf 21.20 uur te zien op NPO 2

De makers kozen voor Verdun in Noord-Frankrijk om een programma te maken over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. In die voornamelijk loopgravenoorlog sneuvelden onvoorstelbaar veel en vaak jonge soldaten, zo ook in Verdun.

Het Jac. P Thijsse gaat al 35 jaar met HAVO-4 leerlingen daarheen op een bijzondere en indrukwekkende excursie. Dit jaar bleek het bezoek samen te vallen met opnames voor het TV programma.

De leerlingen hebben een rol gekregen in de documentaire. Zij zijn maar een paar jaar jonger dan veel soldaten destijds en dat werd belicht.

Ze krijgen uitleg over de oorlog, en bezoeken het grote oorlogsmonument met een knekelhuis en een militaire begraafplaats. Veel wordt hen verteld door een Nederlander die in Verdun een museum heeft gemaakt vol materiaal dat hij nog steeds vindt in het voormalig oorloggebied. 

Het college heeft een graf geadopteerd van een van de soldaten die in Verdun begraven ligt

Donderdagmiddag was de preview. In aanwezigheid van militairen van de Verkenningseenheid van het Nederlandse leger, die tegelijkertijd  met de leerlingen in Verdun waren.

Zij vertelden aan de hand van vragen van de leerlingen over hoe het is om beroepsmilitair te zijn en uitgezonden te worden op missies.

 

foto's: J. Admiraal/omroep Castricum