'Code Oranje' een nieuwe politieke beweging

REGIO - "De politiek is teveel in zichzelf gekeerd. Het is daarom tijd voor een nieuw geluid. Met volksvertegenwoordigers die niet het belang van hun partij, maar dat van de burgers centraal stellen", zegt Bert Blase, initiatiefnemer van de beweging Code Oranje.

De beweging maakt bekend volgend jaar mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Noord-Holland. Daarna doet Code Oranje ook mee aan de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Bert Blase is burgemeester van Heerhugowaard. Hij is stellig:  "Partijpolitiek staat te vaak goede beslissingen in de weg. Het wordt tijd dat de politici de buurten en wijken ingaan. Dit is nodig om de samenleving bij de besluitvorming te betrekken. Daar zit de kennis en kunde die nodig is om tot de beste oplossingen te komen".

Hij is niet de enige. Blase heeft de afgelopen maanden een grote groep actieve inwoners, politici en bestuurders bereid gevonden om met hem mee te doen en zich bij de beweging aan te sluiten.

Deze mensen zijn afkomstig uit de regio en vanuit alle politieke kleuren, ook van lokale partijen. Code Oranje gaat in ieder geval meedoen in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland.

"Code Oranje is geen politieke partij, maar een beweging", benadrukt Blase. "We laten zien dat het anders kan dan wat we tot nu toe in de politiek gewend zijn. Code Oranje verbindt mensen uit verschillende lagen van de bevolking, met allemaal hun eigen opvattingen."

De mensen van Code Oranje gaan de komende weken de samenleving in om aan de inwoners te vragen welke onderwerpen zij belangrijk vinden.

Meer informatie: www.codeoranjedemocratie.nl
foto: Bert Blase (NH nieuws)