Historisch materiaal steeds meer online

Regio - De afgelopen maanden zijn er tienduizenden scans van archiefstukken, kranten en tijdschriften online beschikbaar gesteld op de website van het Regionaal Archief Alkmaar.

 

Steeds meer, soms eeuwenoud, historisch materiaal uit de regio wordt zo voor iedereen en overal toegankelijk. Daar komt bij dat het materiaal zelf door de digitalisering minder fysiek gebruikt hoeft te worden, waardoor het minder onderhevig is aan slijtage.

Briefwisselingen en bevelschriften uit de tijd van het Beleg van Alkmaar in 1573. Vroege documentatie over het ontstaan van de Zijpe- en Hazepolder en de Schermer en de Alkmaarsche Courant van de jaren 1920-1929, zijn een kleine greep van het materiaal dat onlangs online beschikbaar is gekomen.

De gedigitaliseerde documenten zijn voor iedereen toegankelijk vanuit huis. De studiezaal van het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar, biedt daarnaast de mogelijkheid om (nog) niet-gedigitaliseerde stukken te bekijken.

Bovendien kunnen bezoekers aan de studiezaal hulp van de archiefmedewerkers krijgen bij hun vragen. Vragen kunnen ook worden gesteld via de e-mail, telefoon of chatfunctie via de website www.regionaalarchief.nl