Kom kijken hoe je ijzer maakt!

CASTRICUM - Op het plein voor Huis van Hilde worden op 7 en 8 juli ijzerovens gebouwd en wordt ijzer bewerkt zoals dat vroeger ging.

Al zo’n 2500 jaar wordt ijzer gebruikt. Het zit in gebouwen, auto’s, gereedschap en nog veel meer. Er is heel wat voor nodig, ook vandaag de dag, om ijzer te winnen en te verwerken. Vroeger ging dat natuurlijk nog wel even anders.

Op het plein voor Huis van Hilde worden op ambachtelijke wijze ijzerovens gebouwd van leem (klei, stro, zand en water). De smid zal ijzer smeden, er wordt vuur gemaakt en ijzer geroosterd. Bezoekers kunnen alle aspecten rond het ijzer maken volgen.

Professionele ijzerwinners gaan in teams van o.a. Tata Steel en het Hoogovensmuseum aan de slag. Kinderen kunnen leren vuur maken en pizza bakken.

Een team in middeleeuwse kledij gaat vroeg in de ochtend al aan de slag. Het evenement wordt georganiseerd bij de nieuwe tentoonstelling ‘Sporen onder het Staal’ over de historie en archeologie van het land onder Tata Steel.

De workshop is op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, Tata Steel, het Hoogovensmuseum en de gemeente Castricum.