5 dingen die u moet weten om een tekenbeet te voorkomen

REGIO - Niet alleen mensen worden actiever als het warmer wordt, ook teken. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden voor wie graag in de duinen vertoeft.

1 Teken zitten nu al op u te wachten: Nu de temperatuur langzaam oploopt, worden teken actiever en loopt u meer kans op een tekenbeet. Het hoogtepunt van het ‘tekenseizoen’ is juni. In deze maand wordt ruim een derde van alle tekenbeten opgelopen. Maar vanaf maart is het al oppassen geblazen.
2 Teken vallen niet uit bomen: Teken houden van een vochtige omgeving en zitten verscholen in hoog gras, laag dicht struikgewas en bladeren. Van daaruit kruipen de kleine spinachtige beestjes over op mens of dier. Ze komen in het hele land voor: in het bos, het park, de hei, in uw eigen tuin zelfs, en zeker ook in de duinen.

3 Teken zoeken warme plekjes bij u op: Teken kunnen zich overal aan vastbijten, maar hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Bent u gebeten door een teek? Haal hem snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
4 Teken kunnen een ziekte veroorzaken: In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Een op de vijf teken draagt de bacterie bij zich die voor besmetting zorgt. In zeldzame gevallen veroorzaken teken tekenencefalitis, een virusinfectie die een ontsteking aan de hersenen veroorzaakt. Naast de ziekte van Lyme blijkt de Nederlandse teek ook de verspreider van het alfa-gal syndroom, een aandoening waarbij mensen een vleesallergie ontwikkelen. Patiënten kunnen zwellingen of galbulten krijgen, maar de allergische reactie kan ook levensbedreigend zijn.
5 Teken moeten voorzichtig worden verwijderd: Gebruik bij voorkeur tekentang of -pen. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet. Knijp niet in zijn lichaam. Trek de teek voorzichtig recht uit de huid. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met 70 procent alcohol of jodium. Vergeet na afloop de tekenpen niet te desinfecteren in kokend water. En noteer de datum van verwijderen, mocht u later toch ziekteverschijnselen constateren.