Nachtvlinders, de juwelen van de nacht

CASTRICUM - Luc Knijnsberg, boswachter bij het PWN, verzorgt op donderdag 21 september een lezing in de bibliotheek in Castricum over nachtvlinders. In Nederland komen ca. 2400 verschillende soorten nachtvlinders voor. Als het begint te schemeren worden ze actief. Ruim de helft van al deze nachtvlinders komen ook in het Noord Hollands duinreservaat voor. Enkele soorten komen alleen maar voor of hebben hun grootste populatie in het Noord Hollands duinreservaat. 

Ons duingebied bestaat uit veel verschillende biotopen: open duin, heide, loof- en naaldbossen, natte en droge bodems, soms kalkarm, soms kalkrijk.
Daardoor heb je veel verschillende planten en bomen in de duinen. De nachtvlinders leven als rups van al deze verschillende planten en bomen. Sommige eten maar van één soort. Anderen eten weer verschillende soorten planten of bomen. Door de grote verscheidenheid aan biotopen in de duinen zijn er veel soorten nachtvlinders. De nachtvlinders kunt u zelf lokken door met speciale lichtopstellingen en smeer te werken. Hoe dit in zijn werk gaat en welke mooie nachtvlinders hier op af komen, komt u te weten in deze lezing over onze nachtelijke juwelen van het duin. Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met Groei & Bloei afd. Midden Kennemerland.

Meer weten? U bent van harte welkom op donderdag 21 september om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang bedraagt € 3,-. Voor leden van Groei & Bloei is de toegang gratis (op vertoon van de ledenpas). De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden voor deze lezing kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin).

Foto: De nachtvlinder: het blauw weeskind.