Consument kiest vaker voor duurzame apparaten

REGIO - Tijdens Earth Hour op zaterdag 25 maart, laten we zien dat we de aarde belangrijk vinden. Dat doen we door – wereldwijd – op hetzelfde tijdstip een uur het licht uit te doen. En natuurlijk heeft dit alles te maken met aandacht voor ons milieubewustzijn. Voor Kieskeurig.nl dé reden om na te gaan of Nederlanders steeds meer interesse hebben in slimme en milieuvriendelijke producten.

Op 25 maart een uur bewust omgaan met energie is een goed begin om iets aan het milieu te doen. Beter is het uiteraard om het hele jaar duurzaam te blijven door slimme apparatuur aan te schaffen.
Het afgelopen jaar is het aantal huishoudens met een slimme thermostaat gegroeid tot bijna 900.000, zo blijkt uit een eerder onderzoek van Multiscope.

Dat de interesse in duurzame apparatuur toeneemt kan Janneke ten Dam, Manager Content en Marketing van Kieskeurig.nl onderschrijven: “We hebben de eerste drie maanden van 2016 en 2017 gemeten hoeveel bezoekers van onze site interesse hadden in bijvoorbeeld slimme thermostaten en wifi verlichting. De conclusie is positief. Het aantal clicks op klimaat thermostaten nam toe met 15 procent en voor wifi verlichting was dat zelfs 27 procent.”

De top 5 van populaire slimme apparaten waar het meest op gezocht wordt: zijn Wifi lampen, Robotstofzuigers, Slimme thermostaten, Beveiligingscamera’s en Slimme deurbellen.

Om zelf duurzamer te leven, geeft Kieskeurig.nl een zestal tips hoe je op een slimme manier het huishouden energiebesparend kunt maken. Voorbeelden hiervan zijn: gebruik altijd de eco-functie (denk aan wasmachines, vaatwassers etc). Dat het een langer programma is, wil niet zeggen dat het minder zuinig is. Informeer of het loont om te investeren in zonnepanelen.

Goed advies over de geschiktheid van je dak is belangrijk voor het schatten van de verwachte opbrengst en het verwachte rendement van zonnepanelen.
Het vervangen van thermostaat door naar een slimme thermostaat, op deze manier regel je de warmte in huis zo efficiënt mogelijk. Kijk bij de aanschaf van apparatuur naar het energielabel. De labels A++ of A+++ zijn het meest energiebesparend. Vaak zijn deze apparaten duurder in aanschaf, maar de kosten zijn op lange termijn lager. Schakel apparaten uit, nadat je ze niet meer gebruikt. De stand-by functie kost vaak meer energie dan je denkt. In de moderne technologie wordt hier al rekening mee gehouden.
Foto: Logo Earth Hour, Bron: https://www.kieskeurig.nl/