Roundup-gebruik Castricum vanaf 1 januari toch verboden

CASTRICUM - Onkruidbestrijder Roundup mag vanaf 1 januari niet meer worden toegepast op verhardingen, zoals stoepen. Dat heeft staatssecretaris Dijksma vorige week laten weten aan de Tweede Kamer. De gemeente gebruikt het middel alleen op verhardingen.

De onkruidbestrijder Roundup bevat het middel glyfosaat, wat te boek staat als kankerverwekkend. De gemeente heeft het gebruik van het middel de laatste jaren flink teruggedrongen, maar toch wordt het nog steeds gebruikt.

Vanaf januari 2016 gaat het verbod in voor gebruik van het middel op trottoirs en andere verhardingen, een algeheel verbod haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer.

In de Voorjaarsnota noemt de gemeente overstappen naar een ander middel nog in de financiƫle risico-analyse: 'De alternatieve methodes kosten een veelvoud aan inzet van arbeid en middelen dan wat er nu wordt uitgegeven'. Desalniettemin stapt de gemeente over op een andere manier van onkruidbestrijding als de onkruidverdelger Roundup wordt verboden.

Foto: Novum