NCP recept van 1 juni 2015

De maandageditie van Nieuw Castricums Peil (NCP) heeft een culinaire rubriek met Chef-kok Michiel Bakker van Restaurant 't Eethuysje. Elke eerste en derde maandag van de maand komt een nieuw recept aan bod.

VICHYSOISSE (PREISOEP) MET GEROOKTE PALING EN BEEKRIDDER

Voorgerecht, soep

Vichysoisse is een klassieke Franse soep gemaakt van prei en aardappel. De soep kan zowel koud als warm gegeten worden. Dit recept is voor de warme variant.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 gerookte palingfilets, 1 filet gerookte beekridder of zalmforel, 4 grote kruimige aardappelen, 1 gesnipperde ui, 2 preien, 1 blokje kippenbouillon, een scheutje witte wijnazijn, een halve deciliter goede olijfolie, 2 flinke eetlepels creme fraiche, 50 gram roomboter, 2 blaadjes laurier, peper en zout

Benodigdheden:

1 staafmixer, 1 soeppan, 1 snijplank, een koksmes, en een dunschiller of schilmes

Werkwijze:

Schil de aardappels en snijd ze in stukken, snijd de prei in ringen en bak de groente samen met de gesnipperde ui in de roomboter tot het glazig ziet. Laat het niet te veel kleuren. Giet er een liter water bij en voeg er de laurier, een bouillonblokje en een snuf zout aan toe. Kook de groente zachtjes gaar en pureer de soep met de staafmixer. Als de soep nog iets te dik is kun je hem met een klein scheutje water iets afslappen.  Voeg nu de olijfolie en creme fraiche toe en staaf de soep goed door tot hij egaal is. Breng de soep op smaak met peper en zout en een klein scheutje witte wijnazijn. Snijd de gerookte vis in blokjes en verdeel over de soepkommen, schenk de soep er over en doe eventueel in iedere kom nog een lepeltje creme fraiche. Eet smakelijk!

Wijntip:

Gruner veltliner (Christoph Bauer) Oostenrijk

Zeer zuivere, mineralige en sappige (groene) witte wijn, milde peperige kruidigheid

Temperatuur: Bij voorkeur drinken rond de 10 graden celsius