GroenLinks rondt succesvolle actie 'Nomineer een Boom' af

CASTRICUM - De Castricumse afdeling van GroenLinks heeft de succesvolle actie 'Nomineer een Boom' afgerond. De GroenLinks-fractie overhandigde een lijst van bijzondere bomen aan wethouder Leo van Schoonhoven (CKenG).

De actie was een reactie op het raadsbesluit om de kapvergunningsverplichting voor bomen in de openbare ruimte af te schaffen. Hiermee werden tot verdriet van GroenLinks in een klap alle bomen in de openbare ruimte van Castricum “vogelvrij” verklaard. Er wordt nu immers niet meer gepubliceerd welke bomen zullen worden gekapt, behalve een select groepje dat op de lijst bijzondere bomen staat. 

Voor GroenLinks reden om inwoners op te roepen ideeën voor de lijst van bijzondere bomen in te dienen. Er zijn een flink aantal bomen genomineerd, naar schatting zo'n duizend. Wethouder Van Schoonhoven, die erg gecharmeerd was van de actie, voegde de bomen meteen toe aan de lijst bijzondere bomen. Hij maakte een voorbehoud: de bomen mochten niet ziek zijn. Er stonden bijna 200 bomen op de lijst, GroenLinks verwacht dat het aantal bomen op de lijst door de actie verviervoudigd. 

De wethouder kondigde ook aan dat inwoners via de gemeentelijke website voortaan bijzondere bomen kunnen nomineren. Volgens fractievoorzitter Hannie Lutke Schipholt is dat belangrijk: 'De gemeente kan met laagdrempelige acties zoals wij nu hebben gevoerd, het vertrouwen dat inwoners echte invloed kunnen hebben op een hoger niveau tillen. Te vaak horen we nu nog mensen die met hun ideeën tevergeefs naar het gemeentehuis zijn gekomen'.

Op de foto: Rob Glass (GL), Chris de Winter (ambtenaar Specialist/ beleidsmedewerker Groen), Leo van Schoonhoven (Wethouder, CKenG), Aart Waterman (GL), Hannie Lutke Schipholt (GL). (foto: Vera Hornstra)