Zilveren duurzaamheid award voor Castricum

CASTRICUM - De gemeente Castricum heeft de zilveren ECO XXI award toegekend gekregen.

De prijs is een tweejaarlijks keurmerk om uit te drukken in hoeverre de gemeente het duurzaamheidsprogramma ECO XXI heeft ingevoerd. Castricum deed voor de tweede keer mee, twee jaar geleden scoorde de gemeente brons. De zilveren award geeft aan dat de gemeente stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid.

Het landelijk duurzaamheidsprogramma ECO XXI is een stimuleringsprogramma op gemeentelijk niveau. Gemeenten worden beoordeeld op duurzaamheid, met accenten op milieu, economie, samenleving en educatie. Het programma is gebaseerd op de Lokale Agenda 21, een Europees convenant om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen.  Deelnemende gemeenten zijn getoetst op de volgende zaken:  milieueducatie, vrijwilligerswerk, natuurbescherming, lucht- en waterkwaliteit, energieverbruik, afvalbeleid, mobiliteit, geluidhinder, landbouw, toerisme en ruimtelijke ordening.

Op basis van de puntenscore heeft de jury besloten de gemeente Castricum een zilveren award toe te kennen. In het rapport geeft de jury aan dat de gemeente zich de afgelopen twee jaar tijd (door)ontwikkeld heeft en flinke stappen heeft gemaakt op het gebied van omgevingskwaliteit. Ook rond onderwijs en burgerparticipatie is een goede vooruitgang geboekt.

foto: Wethouder Ans Pelzer (tweede van links) mag de eco-vlag hijsen