Castricum scoort beter dan vorig jaar in Misdaadmeter

CASTRICUM - Castricum scoort beter dan vorig jaar in de Nationale Misdaadmeter. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Misdaadmeter, een samenwerking van het AD en AvroTros.

De Nationale Misdaadmeter baseert haar cijfers op cijfers van de politie.

In de test van 2015 (met cijfers over het afgelopen jaar) werd Castricum de 210e meest veilige gemeente van Nederland, vorig jaar behaalde Castricum nog de 223ste plaats. De meest veilige plek om te wonen is de gemeente Zuidhorn (Groningen), de meest onveilige gemeente is Amsterdam.

Onder de cijfers zitten grote uitschieters. Die uitschieters ontstaan omdat zware delicten heel beperkt voorkomen, als er zich dan toch een voordoet, vertekent dat gelijk het hele beeld. Per 10.000 inwoners werd er in het jaar 2014 38 keer ingebroken in woningen, dat is 26% minder. Ook bij bedrijven werd er ongeveer een kwart minder ingebroken. Inbraken in garages en schuurtjes namen wel toe, met zo'n 30%. 

Het aantal gevallen van zakkenrollerij daalde licht, met 5%. Het aantal vernielingen nam wel toe, met 7%. Per 10.000 inwoners werd 70 keer iets vernield.

In de categorie 'zedenmisdrijven' zijn de uitschieters zo groot, dat er nauwelijks iets zinnigs over valt te zeggen. Het aantal verkrachtingen lijkt procentueel fors gedaald, met 66%, maar in feite komt zo'n geval zeer zelden voor in Castricum. Uit de cijfers blijkt dat er in 2014 één verkrachtingszaak was. Er zijn in het afgelopen jaar drie personen aangerand, wat een stijging van 100% betekent.

Het aantal geweldsmisdrijven nam af. Het aantal mishandelingen nam af van 70 naar 61. Ook de andere geweldsdelicten namen af.

Vernieling (70 keer per 100.000 inwoners) komt in Castricum het meeste voor, gevolgd door diefstal uit motorvoertuigen (39 keer per 100.000 inwoners) en inbraak in een huis (38 keer per 100.000 inwoners).