Brandweerman vertrekt na 22 jaar uit onvrede over beleid

CASTRICUM - Brandweerman Arnold Res is vertrokken als vrijwilliger bij de brandweer uit onvrede over de manier van leidinggeven door de Veiligheidsregio. De afgelopen tijd is het aantal vrijwilligers verder gedaald.

De veiligheid dreigt daardoor in het geding te komen. Dat zei Res zondagmiddag in de Flashbackshow op Castricum105. Tot een paar jaar geleden waren er nog zo'n 35 à 40 brandweervrijwilligers, daar zijn er nu nog 24 van over. Afgelopen weekend stond de brandweerwagen buiten dienst, omdat er tekort personeel was op de post van Castricum. 

Per 1 januari 2015 is brandweerzorg geen gemeentelijke taak meer, maar voert de Veiligheidsregio de taken uit. De gemeente Castricum betaalt nu zo'n zeven à acht ton per jaar, in de oude situatie was dat veel minder.

Res: 'We hadden een plaatselijke brandweer, dat functioneerde goed. We hadden een goede leiding. Daar staat of valt alles mee, met de leiding. Nu zit er een groot managementteam. Die mensen hebben nog nooit een slang in de handen gehad. Die hebben geen gevoel van een vrijwilliger. Die mensen weten bij god niet wat er op de werkvloer leeft en ze leven zich daar ook niet in in'. 

'Je moet zuinig zijn op vrijwilligers, het is het goedkoopste personeel dat je hebt', zei Res in het interview. 'Er wordt van alles van je afgepakt,' zei hij verder. 'Een klein voorbeeldje: er was van de week een jongen die had een gasfles gevuld voor een oefening, dan kom je ’s avonds voor de oefening en is de gasfles opeens weg. Gewoon weg. En niemand heeft daar controle op'.

Oud-brandweerman Gerard Veldt deelt de zorgen van Res. Tijdens het proces van reorganisatie zijn er diverse sessies georganiseerd door de Veiligheidsregio: 'daar kwam 0 komma 0 voor terug, het is eenrichtingsverkeer'. Veldt merkt vooral de demotivatie: 'Ik ga elke dinsdagavond na de oefenavond nog heen, gezellig praten, even een biertje drinken. Ik merk dat gewoon aan de sfeer: ze zijn op tijd naar huis, het is een klein clubje wat er nog zit. Van de week heb ik nog een rondje gegeven, ik zeg: het clubje is zo klein, ik geef er maar twee'.

Reactie Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

De Veiligheidsregio heeft gereageerd op de ervaringen van Res en Veldt: 'Na de regionalisering van de gemeentelijke brandweerkorpsen (op 1 januari 2015) zijn er veel veranderingen op de vrijwilligers afgekomen. De inrichting van de nieuwe organisatie is nog volop bezig. Het bestuur, de directie en het management van de veiligheidsregio proberen steeds goed in gesprek te blijven met de collega's. Zij beseffen zich dat niet alle veranderingen worden ervaren als een verbetering'.

De woordvoerdster heeft ook gereageerd ging ook in op het leidinggeven door de Veiligheidsregio: 'De kazerne van Castricum gebruikt naast vrijwilligers ook beschikbare kantoormedewerkers. Door de combinatie van aanwezige kantoormedewerkers en gealarmeerde vrijwilligers is een tankautospuit sneller volledig bemenst en dus operationeel'. Ook spreekt de Veiligheidsregio tegen dat het managementteam zich niet inleeft in de brandweermensen, volgens de woordvoerdster heeft nagenoeg het gehele management van de brandweer ruime brandweerervaring.