Strandvondstenmuseum wil met het Kennemercollege een replica bouwen van de V1

CASTRICUM - Tijdens een informeel overleg met wethouder Leo van Schoonhoven, rond de start van het idee van Het Achtje van Castricum, heeft het Strandvondstenmuseum aangeboden de uitdaging aan te gaan om een replica van de V1 (vliegende bom uit WO II) te maken.

Na het succesvolle project van de Bakkumse Schelpenkar kwam het idee om ook dit werktuigkundig (educatief) project te starten.

Na wat buurten en netwerken werd er kennis gemaakt met docent Gerard van Diepen van het Kennemercollege, die vorig jaar met leerlingen een stalen vlet (boot) als werkopdracht had vervaardigd. Van Diepen is zeer geïnteresseerd in de (oorlogs)geschiedenis en enthousiaste medestander geworden om deze uitdaging aan te gaan.

In Castricum en Bakkum stonden in '40 -'45 drie V1 lanceerinstallaties, waarbij de z.g. vliegende bommen gericht stonden op Londen. Zover bekend is er niet van afgevuurd.

Het Strandvondstenmuseum houdt zich ook bezig met veel andere streekhistorische onderwerpen dan strandvondsten alleen, waaronder de oorlog en de Zanderij als vesting en heeft inmiddels al meer dan 300 scholen ontvangen en participeert in veel in veel educatieve projecten. Hierbij wordt de focus gelegd op de steeds grotere en ook uit een grote diversiteit aan kinderen bestaande schoolklassen.